Mediation naast Rechtspraak​

De culturen van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname kenmerken zich traditioneel als een procescultuur. Bij een conflict of zelfs bij een klein meningsverschil worden problemen zelden door partijen zelf opgelost, maar wordt er een beroep gedaan op “hulp” van buitenaf c.q. van hogerhand.

De stap naar overheid en/of rechter wordt als vanzelfsprekend gezet en er wordt veel geld en tijd besteed aan procederen. Dat is niet altijd nodig. Er zijn ook andere manieren om conflicten op te lossen, in plaats van OF naast Rechtspraak. .  

Mediation naast Rechtspraak

Zelfs als een van de partijen al een gerechtelijke procedure is gestart is mediation als vorm van geschilbeslechting nog steeds mogelijk!

De Rechters van het Hof van Justitie of het Openbaar Ministerie kunnen partijen tijdens het proces verwijzen voor mediation, op voorwaarde dat de zaak zich leent voor mediation. 

In het Gerechtsgebouw te Curaçao bevindt zich een mediationkamer. Als de de zaak naar mediation wordt verwezen, dan kunnen medewerkers van het Mediationburo meteen aan partijen voorlichting geven over mediation. 

Het is aan partijen zelf om ook daadwerkelijk voor het mediation traject te kiezen. Partijen zijn NIET verplicht het advies van de rechter op te volgen. Deelname aan het mediation traject is altijd op vrijwillige basis. 

Het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie verwijst u alleen naar gespecialiseerde en geaccrediteerde Mediators van CMA. Zij voldoen aan (permanente) opleidings- en kwaliteitseisen van het instituut waaraan zij zijn verbonden (MFN, ADR of IMI). Over de voorwaarden waaraan een voor het Hof van Justitie gekwalificeerde mediator dient te voldoen, kunt u meer lezen onder het tabblad “mediator worden.” Partijen kunnen ook zelf een mediator voordragen.

De mediators zijn NIET in dienst van Het Hof of het OM. Deze instanties zijn niet verantwoordelijk voor de uitkomst van de mediation. Als de mediation niet tot afspraken leidt, heeft dit geen nadelig gevolg voor uw rechtszaak. Met de uitkomst van een succesvolle mediation zal wel rekening gehouden worden. 

Het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie zijn voorstander van toepassing van mediation op alle eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat afspraken die tijdens mediation zijn gemaakt, bestendiger zijn en vaker door partijen worden nagekomen. Immers partijen hebben zelf meegewerkt aan de oplossing en kunnen én willen daarvoor verantwoordelijkheid nemen. Bij mediation is sprake van een win-win situatie, hetgeen betekent dat niet één wint en één verliest, maar dat aan de belangen van allebei recht wordt gedaan.

Een uitspraak van de rechter daarentegen wordt partijen opgelegd. Veelal is het probleem dan niet naar beider tevredenheid opgelost en is er sprake van een win-loose situatie.

De rechter beveelt Mediation met name aan in Personen- en Familierecht zaken. Een vonnis regelt de echtscheiding, maar een ouderschapsplan komt het beste tot zijn recht als ouders gezamenlijk overeenstemming over de inhoud bereiken.

Het Openbaar Ministerie beveelt Mediation met name aan in strafzaken waarin partijen ook na de strafzaak met elkaar verder moeten, zoals familie en buren en in minder zware strafzaken met jonge daders die nog geen strafblad hebben. Een gesprek tussen dader en slachtoffer kan voor beiden meer herstellend werken dan een enkele strafrechtelijk afdoening. Meewerken aan mediation betekent niet dat de dader er zonder straf vanaf komt!

Wenst u meer informatie? Kijk dan op de site van het Gemeenschappelijk Hof van Jusititie van Aruba, Curacao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba of op de site van het Openbaar Ministerie Curacao.

http://www.gemhofvanjustitie.org

https://www.openbaarministerie.org

 

Scroll naar boven